Ciprian Tătărușanu este eroul Stelei după meciul de la Zürich. Numele portarului în vârstă de 24 de ani, născut cu trei luni înainte ca Steaua să câștige Cupa Campionilor Europeni, este pe buzele tuturor după ce a apărat două penalty-uri în Elveția. Povestea eroului de azi ascunde însă frământările unui început de carieră plin de frustrări.
Tătărușanu a fost lansat în fotbalul mare la Juventus București, acolo unde s-a format și Mircea Bornescu. Marian Rusen, președintele grupării din Colentina, își amintește reperele carierei portarului Stelei. „În acest băiat eu am avut încredere. A venit în curtea noastră la vârsta de 7 ani, iar la 17 ani l-am promovat la prima echipă. Din păcate, în urmă cu patru ani am retrogradat în Liga a III-a, iar Ciprian, cum era și normal, nu a mai dorit să rămână la noi. Mi-a zis să-i găsesc neapărat o altă echipă, că el nu are de gând să apere în acest eșalon. L-am înțeles perfect”, și-a amintit Rusen.
Rednic: „Romanovs e mai bun”
Președintele grupării din Liga a II-a ne-a mărturisit că primul om la care a apelat să-i găsească o nouă formație lui Tătărușanu a fost Dumitru Dumitriu, care pe atunci era antrenor la Prefab Modelu: „M-am dus la Țiți Dumitriu să-l dau la ei la Modelu, dar m-a refuzat, deoarece mi-a zis că nu plătește 15.000 de euro pentru serviciile lui Tătărușanu. Atunci, după ce am fost refuzat și de Farul Constanța, am apelat la Mircea Rednic, care antrena la Dinamo. După ce l-a ținut o lună pe la antrenamente, Rednic mi-a zic că nu are nevoie de el, că Romanovs e mai bun ca Ciprian. Ce să vă mai zic? Băiatul era disperat, nu reușeam absolut deloc să-i găsesc o altă echipă”. Printre cei care l-au refuzat s-au numărat chiar și conducătorii de la Steaua, ei motivând că îl au pe Carlos!
Jean Pădureanu a mirosit afacerea
În aceste condiții, Rusen l-a luat din nou pe Tătărușanu la echipa din Colentina, plecând cu acesta, alături de întreg lotul, în cantonament la Vatra Dornei. „Domnule, eu l-am simțit pe el că nu este în apele lui, iar într-o seară, pe când eram în cantonament la Vatra Dornei, a venit la mine și mi-a zis că nu mai rezistă, să-i găsesc o altă echipă unde să apere, deoarece intrase și în vederile antrenorilor de la Under 21, iar din Liga a III-a îi era foarte greu să ajungă la lotul național de tineret”, și-a amintit Rusen. În final, acesta ne-a dezvăluit cum a ajuns Tătărușanu la Gloria Bistrița. „Sincer, intrasem și eu în panică, deoarece îl vedeam pe Ciprian că nu se mai pregătește. Era într-o depresie severă. În aceste condiții, am apelat la Jean Pădureanu, care mi-a zis să vin cu Tătărușanu direct din cantonament la Bistrița. Îi trebuia urgent o rezervă pentru Albuț, deoarece a doua zi plecau în cantonament în Austria”.
„Am luat 300.000 £ pe Tătărușanu”
Rusen ne-a dezvăluit și suma cu care s-a ales după ce tânărul portar a ajuns la Gloria: „I-am spus lui Pădureanu că Ciprian are 20 de ani și este în vizorul naționalei Under 21, iar el mi-a zis să nu-l mai laud până n-o să-l vadă el la lucru. După l-a urmărit în două meciuri, mi-a spus că afacerea se face. După ce a apărat bine la Bistrița și a mers ulterior la Steaua, cu totul, noi cei de la Juventus ne-am ales de pe urma lui cu 300.000 de euro”.
Eram sigur că Tătărușanu va apăra măcar două lovituri de pedeapsă cu Grasshopper Helmuth Duckadam, președinte Steaua
Recunosc că am făcut cel mai bun meci al meu la Steaua, dar nu am fost eu eroul partidei. Cu toții am luptat pentru calificare Ciprian Tătărușanu, portar Steaua
În 2008, meciul de Cupă dintre Bistrița și Steaua s-a decis la loviturile de departajare. Tătărușanu nu a apărat atunci niciun penalty!
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER